Buku Merah ke Pink?

Assalamualaikum


last post hari tu bundaa ade bagitau yg dokter ada suruh pergi ke klinik berdekatan di rumah untuk pemeriksaan every month atau week kan..taraaaaa, ni lar buku yer..dengan jayanya.


Excited k bila tengok buku ni. Bukan ape buku ni menentukan segala-galanya..dari nipis ke tebal buku ni nanti. Alhamdulillah sister di klinik kesihatan shah alam ss 7 sangat bagus dan friendly siap ade yg promote untuk tambah susu lagi kat bundaa..hahahah

Kemudian dah settel semua, kami ke kaunter farmasi untuk mengambil ubat Zincofer (iron). bundaa ni bukan seorang yang mudah nak telan segala macam ubat masuk dalam tekak tapi dek kerena memikirkan anak dalam kandungan ni ku gigihkan jugekk.


Sehari ubat ni bundaa akan telan 1 biji..nak makan ni mesti dalam keadaan perut kosong yer. Berkesan di makan ketika perut kosong. cuolls kene makan zincofer 2jam selepas makan or sebelum makan.. Tak kiralah waktu pagi atau malam, petang tak boleh yer.. tak sure sebab ape lupe dah. Tapi kalau hb cuolss turun, kene telan 2 biji lar..satu pagi and malam sebelum nak tido.

Ohh paling penting, once dah tau cuolss ni preggy jangan sesekali minum benda berkafein, yang ni lagi hebat.. Terus dia "potong"... Minuman berkafein tu seperti nescaffe, tea & kopi..setel ambil ubat terus balik. Tiada pembayaran pape k, kerajaan kan.. FOC <3




2 comments:

Powered by Blogger.